JMZ Pro zet zich in voor jonge mantelzorgers, hun gezinnen en de professionals die hen ondersteunen, samen met jonge mantelzorgers!

JMZ Pro voor jonge mantelzorgers

JMZ is de afkorting voor jonge mantelzorger. PRO staat voor professional. Dat is iemand die heel veel weet over jonge mantelzorgers en daar zijn werk van gemaakt heeft. Hij of zij heeft een studie gevolgd, heel veel kinderen en jongeren gesproken of is misschien zelf wel jonge mantelzorger geweest. Al die mensen werken keihard om ervoor te zorgen dat het met jou goed gaat en natuurlijk blijft gaan. Wat ze geleerd hebben is dat het vaak goed gaat, maar ze weten ook dat het soms best wel even lastig kan zijn.

Dit is waar we aan werken

Dat jij weet dat je niet alleen bent.
“Altijd als er een nieuwe fundag staat gepland heb ik zin om te gaan. Ik heb er zelfs vriendinnen gemaakt. Ik hoef ze nooit iets uit te leggen over thuis en toch snappen ze mij. Dat vind ik fijn.”

Dat je lekker in je vel zit!
“Soms even praten over wat er thuis aan de hand is vind ik fijn, dan voel ik me opgelucht. Ik kan gewoon appen met een mevrouw, en coach die langs komt. Bij haar voel ik me fijn.”
Dat je waardering krijgt voor wie je bent en wat je doet.

“Elke vrijdag wandel ik met mama een rondje met de hond, ik vind het zo fijn want dan kletsen we over van alles en dat is zo gezellig. Soms zegt ze dan ook lieve dingen. Dat ze blij is dat ik zo goed help. Ik zeg dan vaak dat ik het niet erg vind om te helpen, maar ben blij dat ze het zegt”

We leren mensen wat het betekent om jonge mantelzorger te zijn
JMZ Pro werkt achter de schermen zodat meer mensen weten dat er jongeren zijn die voor een naaste zorgen en begrijpen hoe dat is. Zo werken we aan een wereld waarin mensen rekening houden met elkaar. Op school bijvoorbeeld of in de buurt.

Ik heb geen probleem!
We weten dat jonge mantelzorgers het fijn vinden dat ze begrepen worden, maar de naam een beetje gek vinden. Ook weten we dat jonge mantelzorgers het niet fijn vinden dat mensen denken dat ze een probleem hebben. Dat snappen we! Toch willen veel jonge mantelzorgers ook graag hun verhaal kwijt of verhalen horen die ze herkennen. Dat weten we omdat ze ons dat vertellen. Ook zijn er mensen die daar onderzoek naar gedaan hebben. Handig he? Zo wordt er keihard gewerkt aan wat JMZ Pro het allerliefste wil.
Jij lekker in z’n vel.

Waar komt de naam mantelzorger vandaan?

Professor dr. Johannes Hattinga-Verschure (1914 – 2006) is de bedenker van het woord mantelzorg. Hij noemde het zorg die in een klein groepje aan elkaar wordt verleend, zoals jouw gezin. Zorg waarover je niet zoveel nadenkt om te geven, maar doet omdat je zo opgroeit of houdt van degene die het nodig heeft. Die zorg voelt aan als een warme denken. Want wist je dat een mantel een ouderwets woord is voor warme jas of deftige deken. Eigenlijk dus heel erg mooi! Dat gekke woord.

 

Bekijk hier waar jij terecht kunt voor een beetje hulp of ontspanning zoals een fijn gesprek, leuke activiteiten, gesprekken met andere jonge mantelzorgers en cursussen.

Misschien kun je zelf wel wat tips gebruiken? Hier vind je de drie SUPERtips waar je direct mee aan de slag kunt.

Wil je meer informatie over de verschillende ziektes en stoornissen die er zijn? Klik dan hier.