Fijn dat je er bent! Hier vind je verhalen van andere jongeren, tips over omgaan met zorgen, info over wat er bij jou thuis speelt en een agenda gevuld met gezellige activiteiten waar je even kunt ontspannen en andere jonge mantelzorgers kunt ontmoeten. De lokale jonge mantelzorgconsulenten vertellen je graag wat zij je kunnen bieden.

Lokale ondersteuning

We hebben een overzicht gemaakt van organisaties die jou kunnen ondersteunen. Bekijk hier voor hulp bij jou in de buurt.

Zoek lokale ondersteuning

De lekker in je vel super tips

Hier vind je 3 SUPERTIPS en handige links met informatie.

Naar de tips

Verhalen: Voor en door jongeren

Hier lees je verhalen voor en door jonge mantelzorgers. Leun achterover en lees lekker mee. Misschien herken je wel wat er wordt gezegd, moet je lachen of biedt het een beetje troost.

Lees de verhalen

Ben ik jonge mantelzorger?

Als je opgroeit met ziekte en zorg thuis, als één van je gezinsleden langdurig ziek is, een lichamelijke of verstandelijke beperking, psychische problemen of een verslaving heeft, dan ben je een jonge mantelzorger. Je zorgt misschien voor je vader, moeder, broer of zus en je houdt rekening met hun ziekte of beperking of je maakt je zorgen over de situatie thuis. En soms is de ziekte spelbreker doordat plannen onverwacht niet door kunnen gaan.  Je hoeft dus niet echt voor iemand te zorgen om toch jonge mantelzorger te zijn.

‘De ziekte, de zieke staat altijd vooraan’ vertelde een jonge mantelzorger ons, we herkennen dat uit de verhalen. Ook dat je trots kunt zijn hoe je thuis kunt helpen, dat jouw mee-zorgen er toe doet. Maar het is niet altijd leuk en misschien maak je je wel erg veel zorgen. Kom je te weinig toe aan je schoolwerk en sport, staat jouw boog bijna altijd gespannen. De term jonge mantelzorger zegt je waarschijnlijk niet veel, maar omdat we tot nu toe geen beter alternatief gehoord hebben, blijven we hem gebruiken. Helden of slachtoffers zullen we je zeker niet noemen: je bent een heel gewoon kind of jongere die opgroeit in een bijzondere situatie.

Wie is JMZ Pro?

JMZ is de afkorting voor jonge mantelzorger. PRO staat voor professional. Dat is iemand die heel veel weet over jonge mantelzorgers en daar zijn werk van gemaakt heeft. Hij of zij heeft een studie gevolgd, heel veel kinderen en jongeren gesproken of is misschien zelf wel jonge mantelzorger geweest. Al die mensen werken keihard om ervoor te zorgen dat het met jou goed gaat en natuurlijk blijft gaan. Wat ze geleerd hebben is dat heel vaak zo is, maar ze weten ook dat het soms best wel even lastig kan zijn.
JMZ Pro werkt achter de schermen zodat meer mensen weten dat er kinderen en jongeren zijn die voor een naaste zorgen en begrijpen hoe dat is. Zo werken we aan een wereld waarin mensen rekening houden met elkaar. Op school bijvoorbeeld of in de buurt. Klik hier als je meer wilt lezen hierover.

Op zoek naar informatie of ondersteuning in jouw omgeving?

Bekijk alle activiteiten bij jou in de buurt